divendres, 14 de maig del 2010

D'ortografia

L’ortografia és la nostra tarja de presentació. Quan volem comunicar-nos a través de l’escriptura hem de parar esment a fer bé les coses i tenir cura tant del contingut com de la forma dels nostres missatges. És molt important expressar les nostres idees amb claredat i, així mateix, també ho és el fet de respectar les normes morfosintàctiques i ortogràfiques de la nostra llengua.

Si no tenim en compte aquesta recomanació potser que el destinatari tinga una imatge pobra i negativa de la nostra professionalitat i, per descomptat, del nostre negoci. Així, ens hem d’esforçar, cada dia més, a superar les mancances i proposar-nos de millorar els nostres textos escrits.

Ací teniu una imatge on una gran marca perd valor en presentar un tiquet amb faltes d’ortografia.

Complet és un adjectiu (no mancat de res, sencer, ple, acabat) que no s'ha de confondre amb complert (participi del verb complir). Encara que en aquest context es podrien entendre ambdós casos, la paraula que s’hi escau és complet més que no complert. A més a més observem la manca d’accents a les paraules “Xampú” i “Gràcies”.


Els propietaris d'aquesta botiga de regals haurien de fer un repàs a les regles d'accentuació, concretament als diacrítics. La conjunció disjuntiva o no s’accentua en català perquè és un monosíl·lab que només té un significat. Mai porta accent diacrític a excepció del cas que aquesta conjunció es trobe entre números, en aquest cas sí que en duu per a no confondre-la amb un zero. Per una altra banda, l’adverbi d'afirmació l’accentuem per a no confondre’l amb la conjunció condicional si, entre d'altres significats. El rètol hauria de dir "Sí o sí".

Només en són alguns dels exemples que, malauradament, trobem a sovint pertot arreu. Us enllace la pàgina http://www.hortografia.cat/2010/01/ on podreu trobar-ne més.

Les errades no són exclusives de la nostra llengua; en trobem casos per desconeixement o per desídia en d’altres. «Helado de leche con densada», «Bendo ielo» o «Proibit fumar» són algunes expressions extretes de rètols de bars, restaurants i comerços.

Alguns alumnes d'ESO d'instituts de Barcelona han canviat els pupitres per les càmeres i han fotografiat errades ortogràfiques en establiments comercials. Han esdevingut veritables caçadors d'errades. I vosaltres, us hi atreviu?



Si voleu continuar la cacera punxeu els següents enllaços:

Caçadors 2
Caçadors 3
Caçadors 4
Caçadors 5
Caçadors 6

Penjat per Binocle

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada